Historie
asv Dronten

Op 25 juni 1962 is omnivereniging ASVD vanuit de oude barakken van de polderpioniers aan de Morinel in Dronten opgericht. ASVD bestond uit gymnastiek en voetbal. Al in het tweede seizoen werd men kampioen in de 3e klasse van de afdeling Zwolle en weer een jaar later kampioen van de 2e klasse.

Historie asv Dronten

Op 25 juni 1962 is omnivereniging ASVD vanuit de oude barakken van de polderpioniers aan de Morinel in Dronten opgericht. ASVD bestond uit gymnastiek en voetbal. Al in het tweede seizoen werd men kampioen in de 3e klasse van de afdeling Zwolle en weer een jaar later kampioen van de 2e klasse. Het tweede veld dat men bespeelde was achter het huidige Almere College aan de Educalaan (1964) om vervolgens een paar jaar later de stap te maken naar de huidige locatie aan de West op het Burgemeester Dekker Sportpark. De clubkleuren zijn en waren groen/wit. De outfit is in de loop der jaren een aantal keer aangepast. Begon men met een effen groen shirt en witte broek, tegenwoordig is het shirt verticaal groen wit gestreept en de broek groen. In 1968 werd ook een zondag tak opgericht die in 1998 zich afsplitste toen in Dronten-West een nieuwe sportaccommodatie werd aangelegd. De zondag-tak ging verder als Reaal Dronten. Op 30 april 1974 werd de club een damesafdeling rijker en in 2012 startte men met G-voetbal. In de jaren ‘70 was er aanvankelijk ook een zaalvoetbaltak maar deze verzelfstandigde zich na een paar jaar binnen de omnivereniging als ASVD zaalvoetbal. Op 1 januari 1998 werd de omnivereniging ASVD ontbonden en gingen de afdelingen zelfstandig verder waarbij de voetbaltak asv Dronten het licht zag. asv Dronten is nu een vereniging van 1.200 leden met een schitterende accommodatie met 3 kunstgrasvelden en 4 natuurgrasvelden met een natuurgrastrainingsveld. Drie velden hebben veldverlichting en het hoofdveld heeft zowel een overdekte zittribune (1988) als staantribune.

In het seizoen 1962 – 1963 schreef asv Dronten zich voor het eerst in voor de KNVB competitie, afdeling Zwolle. Er werd begonnen met twee senioren en een B-junioren elftal. Via kampioenschappen in het seizoen 1963–1964 en 1964–1965 wist het 1e elftal zich gelijk al op te werken naar de 1e klasse van de KNVB, afdeling Zwolle. Na deze kampioenschappen wist de vereniging zich op allerlei gebied te ontwikkelen met uitzondering van promotie van het 1e elftal naar de grote KNVB.

Zondagvoetbal

Zo kwam er in het seizoen 1968–1969 een zondagsectie bij welke tot het seizoen 1995–1996 deel uit maakte van de voetbalvereniging. Na deze periode ging de zondagsectie verder onder de naam Reaal Dronten en kregen zij een nieuwe thuishaven op het nieuwe sportcomplex in Dronten-West. In 1966 werden de huidige velden op het toenmalige sportpark de West te Dronten in gebruik genomen. Later werd dit sportpark omgedoopt naar het Burgemeester Dekker sportpark. Het huidige clubhuis De Spil werd op 21 mei 1977 geopend.

25-jarig jubileum

In het 25-jarige jubileumjaar seizoen 1986–1987 lukte het het 1e elftal eindelijk om promotie te bewerkstelligen. De toenmalige hoofdtrainer Cor Vahl pakt met 3 punten verschil op naaste concurrent O.Z.C. uit Ommen de titel in de 1e klasse van de afdeling Zwolle en promoveerde met zijn elftal naar de 4e klasse van de KNVB, district Oost. Dat dit kampioenschap naar meer smaakte bleek wel uit het feit dat men het seizoen daarop, na een beslissingswedstrijd in ’t Harde te hebben gespeeld tegen v.v. Hierden, promoveerde naar de 3e klasse KNVB, district Oost. Na vijf seizoenen in de 3e klasse te hebben gespeeld degradeerde men in het seizoen 1992-1993 naar de 4e klasse. Door de komst van de nieuwe hoofdklassen in het zaterdagvoetbal ‘promoveerde’ het 1e elftal aan het einde van het seizoen 1995–1996 automatisch naar de 3e klasse van de KNVB, afdeling Oost. Vanaf het seizoen 1996 – 1997 nam het 1e elftal een vogelvlucht naar de hogere regionen in het amateurvoetbal. In dat seizoen wist men, onder leiding van trainer Henk Drost, via winst in de nacompetitie en 3-1 winst in een beslissingswedstrijd tegen Opheusden door te stoten naar de 2e klasse. Na in deze klasse een jaar te hebben rondgekeken werd in het seizoen 1998–1999 het kampioenschap in deze 2e klasse op overtuigende wijze gehaald. Na een 4-3 winst thuis tegen V.S.C.O. uit Oosterwolde kon de kampioensvlag in top.

Promotie naar hoofdklasse

Het jaar daarop werd er in eerste instantie vreselijk tegen opgekeken om in het verre noorden te moeten voetballen. Gezien het feit dat er in de 1e klasse van de afdeling Oost van KNVB te veel ploegen speelden werd asv Dronten ‘uitgeleend’ aan het noorden. Dat dit achteraf geen slechte keuze was bleek wel op 11 april 2000. Toen werd het kampioenschap in deze 1e klasse gehaald. Op een doordeweekse avond in het Friese Bergum werd met 3-1 van B.C.V. gewonnen. Deze laatste twee kampioenschappen werd gehaald onder het trainerschap van Frans Leushuis. Het gevolg van deze promotie was dat asv Dronten voor het eerst zijn opwachting maakt in de Hoofdklasse C van het zaterdagamateurvoetbal. In het seizoen 2000-2001 was het dan eindelijk zover. Als eerste zaterdagploeg in de gemeente Dronten spelen op het hoogste niveau; de Hoofdklasse. Waren we er rijp voor om tegen ploegen als Urk, Be Quick, ACV en IJsselmeervogels te spelen. Gezien het voorgaande ging het toch allemaal wat te snel. De vereniging moest Hoofdklasse-waardig gaan denken, het hoofdveld moest afgesloten kunnen worden. Het begin van de competitie liep niet onaardig maar na de winterstop kwamen de punten niet meer zo hard binnen. De ervaring die in en rond het elftal ontbrak heeft ons uiteindelijk de das omgedaan. In een beslissingswedstrijd tegen ONS Sneek kwamen we tekort en daalden dus na één seizoen weer terug naar de 1e klasse.

40-jarig jubileum

Dat het 1e elftal het seizoen in de Hoofdklasse veel had opgestoken bleek spoedig. Na op de openingsdag van de competitie verloren te hebben werd er daarna gestaag gewonnen zodat de koppositie in de 1e Klasse snel werd ingenomen. Op 20 april 2002 werd in eigen huis Blauw-Wit'34 uit Leeuwarden in de laatste minuut met 2-1 verslagen waardoor in het 40-jarig jubileumjaar de kampioensvlag weer in top kon. De mannen van trainer Marcel Boelens leverden in het 2e seizoen in de Hoofdklasse weer een spannende strijd. 7 wedstrijden voor het einde stond asv Dronten stijf onderaan. In een ware Houdini-act lukte het toch om een promotie-/degradatiewedstrijd te bereiken. Op 31 mei werd op het terrein van Kozakken Boys in Werkendam met 3-1 gewonnen van periodekampioen Roda Boys uit Aalst. Door dit resultaat mocht asv Dronten zich Hoofdklasser blijven noemen. Trainer Marcel Boelens nam ontslag in verband met privéomstandigheden. Tweede elftal trainer Henk Posthuma maakte het seizoen af en gaat de geschiedenis in als de 1e trainer die asv Dronten in de Hoofdklasse heeft weten te houden.

Handhaving

In het seizoen 2003-2004 lukte het asv Dronten om direct lijfsbehoud te bewerkstelligen. Na vanaf de winterstop op de onderste plaatsen te hebben gebivakkeerd werd op de voorlaatste speeldag thuis van A.C.V. gewonnen en ook afstand gedaan van de laatste drie plaatsen. Door de winst kon asv Dronten op de laatste speeldag zelfs de derde periode nog winnen. Deze wedstrijd tegen S.D.C. Putten ging echter met 1-0 verloren maar door het verlies van naaste concurrent Flevo Boys was directe handhaving een feit. Tevens kwam er bij asv Dronten een nieuwe vacature vrij. Nadat een speciale jeugdcommissie onder leiding van Tom Hoppenbrouwer was geformeerd werd, na het opstellen van een jeugdbeleidsplan, gekozen voor een nieuw aan te stellen technisch manager jeugd.

Degradatie

In het seizoen 2004-2005 degradeerde asv Dronten uit de Hoofdklasse C. Een wisselvallig seizoen werd afgesloten met een laatste plaats. Er werden 26 wedstrijden gespeeld waarbij 21 punten werden behaald. Opvallend was dat asv Dronten, in tegenstelling tot de vorige seizoenen, nu veel punten liet liggen bij de directe concurrenten. Uithuilen en volgend seizoen opnieuw proberen in de 1e klasse. In het seizoen 2005-2006 werd weer in de Noordelijke 1e klasse gestart. Het 1e elftal streed tot de 18e speelronde samen met H.Z.V.V. en Oranje Nassau om het kampioenschap. Na enige tijd bovenaan te hebben gestaan werd de race niet tot het einde toe volgehouden. O.N. werd kampioen en asv Dronten, H.Z.V.V. en V.I.B.O.A. moesten promotie via de nacompetitie bewerkstelligen. Bij asv Dronten was de pijp leeg en er werden twee nederlagen (0-1 HZVV en 3-2 VIBOA) geleden waardoor men eerste klasser bleef.

Dieptepunt

Het seizoen 2006-2007 kan worden gekenschetst als een groot dieptepunt. Het 1e elftal degradeerde, als laatste met 15 punten, kansloos naar de 2e klasse. Waar was gehoopt op een mooi jaar in de Oostelijke klasse was het tegendeel waar. On-asv Drontens werd hoofdtrainer Henk Nieuwenhuis na de winterstop op non-actief gesteld en nam Fred Grimm de honneurs waar.

Promotie naar 1e klasse

Het 1e elftal maakte in het seizoen 2007-2008 het verloren terrein snel weer goed. Onder leiding van de nieuwe trainer Pieter Mulders werd, via de nacompetitie, promotie bewerkstelligd naar de 1e klasse. In de competitie keek het 1e elftal al snel tegen een enorme achterstand aan tegen de latere kampioen D.T.S.'35. Na de oor wassing tegen D.T.S. (de 11e wedstrijd) pakte het 1e elftal de draad op en werd er in de competitie geen nederlaag meer geleden. Middels de 2e plaats nam asv Dronten de periodetitel over van de kampioen. In de nacompetitie werden W.V.F. ( 2 - 3 en 4 - 0) en N.S.C. (2 - 1 en 1 - 1) verslagen. Op 31 mei werd de finale in Wezep tegen F.C. Horst gespeeld. asv Dronten behaalde in de verlenging de 2 -1 overwinning.

Terug in de tweede klasse

Na een snelle terugkeer in de 1e klasse in het seizoen 2008-2009 bleek deze klasse toch te sterk voor de ploeg uit Dronten. Trainer Pieter Mulders kreeg de ploeg niet aan het voetballen en al werden de wedstrijden vaak met klein verschil verloren, degradatie volgde. De 1e klasse D bestond voornamelijk uit ploegen die 1 of meerdere jaren in de hoofdklasse hadden gespeeld. asv Dronten eindigde als laatste en daalde weer af naar de 2e klasse samen met DOS'37.

Promotie naar eerste klasse

asv Dronten leek een abonnement genomen te hebben op de boot 'heen en weer'. Het seizoen 2009-2010 in de 2e klasse G begon voor asv Dronten niet erg succesvol. Tot aan de winterstop bleef het kwakkelen. Na de verplichte rustpauze werd een eindsprint ingezet die uiteindelijk resulteerde in een 2e plaats achter kampioen AVW '66. Door de versterkte promotieregeling dit seizoen, de Topklasse werd geïntroduceerd, promoveerde de elf van Pieter Mulders rechtstreeks naar de 1e klasse. Trainer Pieter Mulders kon met een gerust hart vertrekken uit Dronten om zijn carrière bij de koninklijke HFC voort te zetten. Terug naar 2e klasse Het seizoen 2010-2011 werd vooral overschaduwd door het overlijden van Stefan Heijna, speler van het 3e team. In de loop van het seizoen werden tevens de nieuwe kleedkamers 10 tot en met 14 in gebruik genomen. In augustus 2010 werd het 2e veld opgeleverd met kunstgras. asv Dronten had 2 kunstgrasvelden tot zijn beschikking. Het 1e team speelde weer in de vertrouwde groen-wit gestreepte shirts na een jaar in een afwijkend shirt te hebben gespeeld. Dit bracht voor dit team echter geen geluk men degradeerde na een jaar weer uit de 1e klasse na 2 beslissingswedstrijden tegen ESC uit Elburg. Ook trainer Inne Schotanus haalde de eindstreep niet. Samen met teammanager Tjeerd Speerstra stopte hij per 10 maart 2011. Zijn opvolger werd Pieter de Jongh. Wel waren er successen voor het 2e, het 3e (voor de derde maal op rij), de A- en B-junioren. Zij allen werden kampioen in hun klasse. De F1 pupillen pakten zowel het kampioenschap als de beker. Als afsluiting van het seizoen werd op 2 juli nog een oefenwedstrijd gespeeld tegen de profs van sc Heerenveen. Deze wedstrijd werd met 5-0 verloren en werd bekeken door ruim 2500 toeschouwers.

Verjonging

Na de degradatie startte trainer Lucas Hoekman in de 2e klasse. In het seizoen 2011–2012 werd de verjonging ingevoerd met spelers uit de eigen jeugd. Hiermee kwam een eind aan de vele jaren dat er vele spelers van buitenaf in het eerste stonden ten koste van de eigen jeugd. Met omvorming van de bussiness club naar de (ssa) soccer society asv Dronten is ook op het gebied van sponsering een nieuwe weg ingeslagen.

50-jarig jubileum

Op 25 juni 2012 bestond asv Dronten 50 jaar, een feit dat groots is gevierd met tal van festiviteiten die met name rond het jubileumweekend van 25 juni werden georganiseerd. Ook is een fraai jubileumboek uitgegeven. Het 1e elftal heeft zich in de laatste wedstrijd veilig kunnen spelen tegen FC Horst. Het 2e elftal en de A1 junioren werden kampioen in hun klasse. A1 komt komend seizoen uit in de 4e divisie Oost. Door een uitbreiding van het aantal divisies heeft B1 zich via de nacompetitie gehandhaafd in de 3e divisie.

Bijna degratie

In het seizoen 2012-2013 werd het verblijf in de tweede klasse ternauwernood veiliggesteld in de laatste wedstrijd tegen VIOS uit Vaasen. Het 2e en 3e elftal werden kampioen. In dit seizoen werd ook gestart met het G-voetbal. Het seizoen 2013 -2014 werd onder trainer Jan Vlap een succes door het behalen van de titel en daarmee de promotie naar de 1e klasse. Op de voorlaatste competitiedag werd in een bloedstollende wedstrijd KHC verslagen. Vlak voor tijd stond KHC nog voor, maar in de slotminuten werd het toch nog 2-1 voor asv Dronten waarbij Jodi de Boer de verlossende 1-2 binnenschoot.

Kunstgras op hoofdveld

In januari 2014 werd op het hoofdveld een kunstgrasveld aangelegd. Ook is de oude staantribune vervangen. Vlak voor de aanvang van het nieuwe seizoen 2014–2015 vertrok trainer Jan Vlap naar Harkemase Boys. Gelukkig werd Raymond Schuurman vlak voor de aanvang van het seizoen aangesteld. Hij loodste de ploeg naar een veilige 9e plaats.

Onverwachte promotie

In het seizoen 2015–2016 werd asv Dronten ingedeeld in het District Noord en startte net als in het verleden in Noord voortvarend door gelijk de 1e periodetitel te grijpen. Vervolgens zakte de ploeg in, maar in de 3e periode herstelde men zich dusdanig dat met goede moed aan de nacompetitie werd begonnen. De reguliere competitie werd met een 5e plek afgesloten. In de nacompetitie werd XerxesDZB uit Rotterdam op 1-1 gehouden, de verplichte strafschoppen serie werd gewonnen. Dit leidde ertoe dat men, na de winst van 3-0 van Xerxes op Roda’46, met drie doelpunten verschil moest winnen van datzelfde Roda in een thuiswedstrijd. Men kwam snel op 1-0 maar Roda maakte voor rust nog gelijk zodat de volgende ronde ver weg was. De tweede helft was spannend en het was Jeroen van der Meer die de bevrijdende 4-1 binnenschoot. Hiermee diende men in een tweeluik tegen Zwaluwen uit Hoorn voor directe promotie naar de hoofdklasse te spelen. Thuis werd het door een goal van Jeroen van der Meer 1-0 en in de uitwedstrijd was het uitblinker keeper Maikel Kampjes die Zwaluwen op 1-1 hield, doelpunt wederom van Jeroen van der Meer, waarna de promotie naar de hoofdklasse onverwacht, maar niet minder uitbundig gevierd werd.

2016-2017


2017-2018

Inschrijven nieuwsbrief

* verplicht
 

Contact

Educalaan 29

8251 GC Dronten

 

T 0321-31 2171

Naar het contactformulier >>>